Početna Kontakt
 

Novosti

Klavirski recital Danijel Detoni

10.11.2010. 20:41:06

U srijedu, 24.11.2010 u Domoljubu s početkom u 19.00 sati gostuje jedan od najboljih mladih pianista u našoj zemlji. ULAZ SLOBODAN


Diplomirao je i magistirao klavir na Glazbenom sveučilišu u Budimpešti i Parizu. Nastupa solistički i uz pratnju orkestra. Gostovao je u Parizu, Pragu, Pekingu, Novim Sadu, Varšavi... na poznatim festivalima, te surađivao s mnogim uglednim dirigentima.

Dobitnik je brojnih nagrada na klavirskim natjecanjima, a 2008. uručena mu je nagrada Ivo Vuljević koja se dodjeljuje najboljem mladom glazbeniku.

Koprivničkoj publici predstavit će se djelima F.J.Haydna, S.Glojnarić, B.Bersa, C.Debussy i opusom svoga oca Dubravka Detonija.

Program recitala pijanista Danijela DetonijaF. J. Haydn: Klavirska sonata u c-molu, Hob. XVI:20

I. Moderato

II. Andante con moto

III.Finale. AllegroF. Chopin: Nokturno u e-molu, op. posth. 72, br. 1R. Schumann: Des Abends (iz Maštanja, op. 12)Sara Glojnarić: Movie Script Endings (2010.)B. Bersa: Na žalu; Bizarna serenadaC. Debussy: 5 preludija iz II. knjige Preludija

...Ondine: Scherzando

...Hommage a S. Pickwick Esq. P.P.M.P.C.: Grave

…Canope : Tres calme et doucement triste

…Les tierces alternées: Modérément animé

…Feux d’artifice: Modérément animéBiografija

Pijanist Danijel Detoni (Zagreb, 1983.) najprije je pohađao Glazbenu školu Vatroslav Lisinski u Zagrebu (razred Olge Detiček), gdje je godine 1996. osvojio Nagradu Mira Sakač za najboljega mladog pijanista. Bio je i dobitnikom najviših hrvatskih učeničkih nagrada, među ostalima prve nagrade na Natjecanju učenika glazbenih škola Hrvatske u Varaždinu (1995.).  Diplomirao je i magistrirao glasovir (razred Lászla Baranyayja i Balázsa Kecskésa) na Glazbenome sveučilištu Ferenc Liszt u Budimpešti, a četvrtu je godinu studirao na glavnom pariškom Konzervatoriju u razredu Itamara Golana. Usavršavao se je na Ljetnoj akademiji Tel Hai u Izraelu kod Emanuela Krasovskoga i Pnine Salzman. U travnju 2003. pobijedio je na Državnome natjecanju za komornu glazbu Leó Weiner u Budimpešti, a u kolovozu 2006. dobio je Nagradu izraelske Zaklade Isman za iznimnu  interpretaciju Ligetijeve glazbe. Nastupa u duu s violončelisticom Petrom Kušan koja je 2007. pobijedila na 4. međunarodnom natjecanju Ferdo Livadić u Samoboru. Danijel ima repertoar širokoga stilskog raspona, koji izvodi na koncertima i snima za radio, televiziju i diskografske kuće. Osobito se je istaknuo izvedbama djela Bacha, Mozarta, Beethovena, Schuberta, Schumanna, Chopina, Liszta, Brahmsa, Musorgskoga, Francka, Debussyja, Ravela, Bartóka, Skrjabina, Messiaena, Šostakoviča, Ligetija.  Godine 2008. objavljen mu je nosač zvuka (u izdanju Croatia Recordsa i Orfeja) s odabranim glasovirskim skladbama njegova oca Dubravka Detonija. Nastupa solistički i uz pratnju orkestara (Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačka filharmonija, Hrvatski komorni orkestar, Splitski komorni orkestar, Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske, Dubrovački simfonijski orkestar, Orkestar Opere Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, Simfonijski orkestar Glazbenoga sveučilišta Ferenc Liszt, Simfonijski orkestar Slovenske radio-televizije, Pekinški simfonijski orkestar, Beogradska filharmonija, Beogradski gudački orkestar Dušan Skovran, Komorni orkestar U.M.Z.E., Budimpeštanski gudači, Simfonijski orkestar Konzervatorija u Rouenu itd.), gostovao je u Beogradu, Novom Sadu, Villachu, Parizu,Varšavi, Pragu, Brnu, Ostravi, Pekingu, Tel Avivu, Jeruzalemu i dr, na poznatim festivalima, među kojima su Muzički biennale Zagreb, Musica Danubiana u Ljubljani, Dubrovačke ljetne igre, Paško ljeto, Transeuropéennes u Rouenu itd., te surađivao s uglednim dirigentima kao što su Pavle Dešpalj, Nikša Bareza, Tonči Bilić, Mladen Tarbuk, Ivan Repušić, Tomislav Fačini, Ivan Dražinić, Frano Krasovac, Oliver von Dohnányi,  Paul MacAlindin, Lior Shambadal, Tan Lihua, Patrick Fournillier, Zoltán Rácz.       Hrvatska glazbena mladež proglasila ga je najboljim mladim glazbenikom 2008. godine.


Arhiva novosti