Početna Kontakt
 

Novosti

GLAZBENA KUTIJA 2014

31.8.2014. 10:26:15

Glazbena mladež Koprivnica osnovana je kao društvena,kulturna,odgojno-obrazovna udruga mladeži i za mlade. Jedan od glavnih ciljeva je promicanje kulture, a naročito glazbene kulture među mladima.


Velik broj djece i mladih sustavno se glazbeno obrazuje u našem gradu kroz programe osnovnih i srednjih škola, glazbene škole i privatnih poduka. Također ima i mnogo samoukih glazbenika koji se žele dodatno obrazovati kako bi mogli svirati u glazbenim sastavima kojih ponovno ima sve više. Učenici Glazbene škole slijede obavezni program koji ih nedovoljno obrazuje za samostalno bavljenje glazbom u drugim glazbenim žanrovima, te postoji potreba da se takvim korisnicima omogući dodatno neformalno glazbeno obrazovanje u osnovama jazza, pop i rock glazbe.
Projekt Glazbena kutija pokrenut je 2006. godine i pokazao se konstruktivan za mlade glazbenike koji na taj način imaju prilike upoznati nove glazbene smjerove i raditi sa eminentnim glazbenim pedagozima. Kroz seminar polaznici se educiraju na određenom instrumentu za samostalno i skupno bavljenje glazbom i dobivaju neformalno glazbeno obrazovanje u jazz, pop ili rock glazbi te osnovama vokalne tehnike. Osim razvijanja samostalnih glazbenih sposobnosti polaznici međusobno surađuju u skupnom muziciranju, kao i u zajedničkom muziciranju sa svojim mentorima.
Glazbena kutija pokazala se prihvaćeno od mladih koji žele naučiti nešto novo i time se koristiti muzicirajući u bandovima ili samostalno. Tijekom godina seminar je polazilo oko 40 polaznika, koji su radili sa mentorima: Vanja Kevrešan i Tomislav Šitum- gitara, Robin Knežević- bas gitara, Marin Hrašćanec-klavir, Robert Jambrušić-bubanj, Vojkan Jocić- saksofon, Ana Lice- vokalna tehnika. Seminar je završavao zajedničkim koncertom polaznika i mentora.
Manji odaziv unazad dvije godine rezultirao je smjenom generacije. Stariji polaznici svoje znanje prenose u radu sa bandovima ,  a mlađi još nisu stasali za pohađanje ove vrste seminara.   
Glazbenu kutiju 2013 i 2014 vodi gost predavač Vanja Kevrešan, koji je  magistrirao jazz  gitaru na Sveučilištu za glazbu i dramsku umjetnost u Grazu  i doktorirao filozofiju na istom sveučilištu. Trenutno radi kao profesor gitare na Muzičkoj akademiji u Beogradu i Grazu i održava seminare diljem svijeta.
Glazbena kutija ove godine održavala se od 25. – 29.8.2014 u prostorima Umjetničke škole F.Pintarić, a pohađali su je Vilim Komes, Jan Samaržija, Petar Šimčić i Luka Osrečak.


Arhiva novosti